Bağlantıda Kalın

Isparta

Sigara ve Banka Komisyon Oranları Devletin Zirvesine Aktarıldı

Yayınlanma

,

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve oda temsilcileri ile bir araya geldi. Cevdet Yılmaz, OVP hazırlıkları kapsamında TESK’in önerilerini dinlediklerini açıkladı. Görüşmede Palandöken, 28 maddelik talep listesini Yılmaz’a sundu. Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın’da, özellikle bakkal ve market esnafının sigaranın perakende satış kar oranında yaşadığı düşüş ve pos cihazlarındaki yüksek komisyon kesintileriyle ilgili noktalara dikkat çekti.

Esnafların yaşadığı birçok sıkıntı devletin zirvesine aktarıldı. Palandöken, 28 maddelik bir dosyayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a sundu.

Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın’da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e teşekkür etti. Özellikle kendi meslek grubunda yaşanan sigara perakende satış oranı düşüşü ve pos cihazı yüksek komisyon sorunlarının altını çizen Sinan Aydın, ‘Perakende Ticaret Yasası Yeniden Düzenlenmeli’ dedi.

Başkan Sinan Aydın konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “AVM’ler, zincir mağazalar ve büyük mağazalar ülkemizde faaliyet gösteren birçok esnaf ve sanatkâr meslek dalını olumsuz etkilemekte, yarattıkları haksız rekabet ortamı nedeniyle esnaf ve sanatkâr işyerlerinin kapanmasına neden olmaktadır. Bu sorunların giderilmesi amacıyla 2015 yılında çıkarılan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun beklentileri tam olarak karşılamamaktadır. Bu bağlamda; Konfederasyonumuzca bu Kanunun yeniden ele alınmasının gerektiği değerlendirilmektedir.

ESNAF VE SANATKAR OLMA HADLERİ YÜKSELTİLMELİ

Esnaf ve Sanatkar olma hadleri, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu dayanak alınarak hazırlanan Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu Kararını uygun bulan 2007/12362 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 21.07.2007 tarih ve 26589 saylı Resmi gazete de yayımlanmıştır. Buna göre, söz konusu karardaki atıf kapsamında esnaf ve sanatkar sayılma hadleri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısı, (2) numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamıdır. Bu hadler Hazine ve Maliye Bakanlığının çıkardığı tebliğler ile her yıl güncellenmektedir. Bu kapsamda, 2024 yılı esnaf ve sanatkar hadleri aşağıdaki gibidir.

Yıllık Alım Tutarı: 1400.000,00 TL./2 =700.000 x 6 = 4.200.000,00 TL.

Yıllık Satış Tutarı: 2.000.000,00TL./2 = 1.000.000 x 6 = 6.000.000,00 TL.

Bu hadler günümüz koşullarında çok düşük kalmakta olup, 2007 yılında kabul edilen “Esnaf ve Sanatkar İle Tacir ve Sanayicinin Ayrılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Karının” Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemine göre göre yeniden düzenlenerek revize edilmesi gerekmektedir.

– DEFTER TUTMA HADLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ

Tütün ve tütün mamulleri, çay ve şeker gibi fiyatı yüksek ancak kâr oranı düşük ürünleri satan basit usuldeki esnafımızın, basit usulden yararlanabilmeleri için özel bir düzenleme ile basit usulün özel şartlarında yazılı tutarlar, bu ürünler için 3 katı oranında uygulanmaktadır. Diğer taraftan, aynı sorun defter tutma hadleri için de geçerlidir. Yukarıda sayılan ürünler, özellikle bakkal, bayi, büfe gibi meslek kollarında faaliyette bulunan esnafımızın satışlarında önemli bir pay tutmaktadır. Bu meslek kollarındaki üyelerimiz, kâr oranı emsallerine göre çok düşük olan bu ürünlerin satışından dolayı bilanço usulüne göre defter tutmak zorunda kalmakta, ancak net kazançları basit usule tabi olan üyelerimizinkinin dahi altında kalabilmektedir. Bununla beraber, son yıllarda özellikle tütün ve tütün mamullerinin vergilerindeki ve fiyatlarındaki artış, yeniden değerleme oranının çok üstünde olduğu için bu ürünlerin satış fiyatları, defter tutma hadlerinden çok daha fazla artmıştır. Bu nedenle, defter tutma hadlerinde, tıpkı basit usul uygulamasında olduğu gibi kâr oranı emsallerine göre düşük olan ürünler için ayrı bir hesaplama yöntemi getirilmeli ve defter tutma hadleri yükseltilmelidir.

– BAĞ-KUR İLE SSK PRİM GÜN SAYISI EŞİTLENMELİ.

Bilindiği üzere; sosyal güvenlik reformu ile prim ödeme gün sayısı, 4a’lı sigortalılar için 7.200, 4b’li ve 4c’li sigortalılar için 9.000 gün olarak belirlenmiştir. Bu sigortalılar içinde 4c’li sigortalılar iş güvencesi en yüksek olan sigortalılardır ve 9000 günlük prim ödeme gün sayısı onlar açısından normal görülmektedir. Çalışma güvencesi ve ihtimali en düşük olan dahizmet akdine tabi olarak çalışan 4a’lılar için öngörülen 7.200 prim günü ise makul düzeydedir. 4b’liler ise muhtarlar, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımsal faaliyette bulunanlardan oluşmakta olup, bu kapsamında çalışanların iş güvencesinin devlet memurları ile bir olduğunu düşünmek mümkün değildir. Ayrıca, 4a’lı sigortalıların sigorta primleri işverenleri tarafından yatırılmakta iken 4b’lilerin sigorta primleri kendileri tarafından yatırılmaktadır. Öte yandan, bir işyerinin 25 yıl kesintisiz faaliyet göstermesi hayatın olağan akışına da uygun değildir. Türkiye’de esnaf ve sanatkârların faaliyet sürelerinin kısalığı ve iflas etme oranlarının yüksekliği de göz önünde tutulduğunda 4b’li sigortalılarının prim ödeme gün sayısının 4a’lı sigortalılarla eşitlenmesi hakkaniyetin gereği olacaktır.

POS KOMİSYON ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ.

Günümüz şartlarında son bir yıl içerisinde büfeci ve kuruyemişçi esnafımızın artan maliyetleri ve nakit sıkıntısından dolayı kullanımı her geçen gün artan kredi ile satış yapmaktadır. Birçok vatandaşın tercihi olan kredi kartlarının küçük esnafımızın her gün artan maliyetler ve piyasa koşulları karşısında mağduriyet yaşamasına sebebiyet vermiştir. Bankaların pos cihazlarında %4 oranında yüksek komisyon kesintileri uygulaması, 45 gün sonra ödemenin alınması büfeci ve kuruyemişçi esnafımızın sattıkları ürünleri yerine koymadan büyük zorluk yaşatmaktadır. Artan maliyetlerin karşısında komisyon oranlarının düşürülmelidir.

8. MESLEKİ FAALİYET BEGELESİ MUTLAKA İSTENMELİ

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun, “Resmi ve özel kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 13’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasında; “Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, kamu iktisadi teşebbüsleri, esnaf ve sanatkâr kredi ve kefalet kooperatifleri ve bankalar oda üyeleri ile ilgili ruhsat, ihale ve kredi işlemlerinde üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.” hükmü bulunmaktadır. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Satış belgesi başvurusu” başlıklı 12’nci maddesinin (2) nci fıkrasında “Gerçek kişilerin perakende ve açık alkollü içki satış belgesi başvurularında başvuru formuna eklenecek belgeler” belirtilmiş, Kurum tarafından düzenlenen satış belgesi başvuruları için istenecek belgeler arasında mesleki faaliyet belgesine (Oda kayıt belgesi) yer verilmemiştir. 5362 sayılı Kanunun amir hükmü olarak, gerek iş ve işlemlerde uygulamada birliğin sağlanması gerekse ülkemize özgü en önemli sorunlardan biri olan kaçakçılık ve özellikle kayıt dışı çalışmanın önlenmesi bakımından, yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerince, satış belgesi alma/yenileme başvurusunda bulunan esnaflardan mesleki faaliyet belgesi istenilmesi hem yasal düzenlemeler bakımından zorunlu hem de açıklanan amaçlara ulaşmak açısından gereklidir. Konunun açıklanan durum çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi, Yönetmeliğin 12’nci maddesinin (2) inci fıkrasında sayılan belgelere, ilgili esnaf ve sanatkârlar odasınca düzenlenecek “Mesleki faaliyet belgesinin” eklenmelidir.

SİGARA SATIŞ KAR ORANLARI DÜZELTİLMELİ

Sigaranın perakende satış kar oranında yaşanan düşüşlerin önüne geçmek amacıyla, mevzuat değişikliği yapılarak, bu alanda faaliyet gösteren esnafımızın kar oranı hesabında asgari oran uygulamasına gidilmelidir” dedi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Isparta

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (15.09.2024)

Yayınlanma

,

15 Eylül 2024 Pazar

15 Eylül 2024 Pazar günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz.

AHMET KENDİRCİ
KARAAĞAÇ MAH.4028 SOK.NO.23/1
HALIKENT CAMİİ
AKYOL MEZARLIĞI
15.09.2024 Öğle Namazına Müteakip

APİL ATEŞ
Ş.KARAAĞAÇ / AŞAĞIDİNEK KÖYÜ
Ş.KARAAĞAÇ / AŞAĞIDİNEK KÖY CAMİİ
Ş.KARAAĞAÇ / AŞAĞIDİNEK KÖY MEZARLIĞI
15.09.2024 Öğle Namazına Müteakip

MAKSUT TAŞTEKİN
MODERN EVLER MAH.NO.77/78 KAT.1
GÜLCÜ CAMİİ
GÜLCÜ MEZARLIĞI
15.09.2024 İkindi Namazına Müteakip

KÜBRA KIVRAK
YALVAÇ / ÖZBAYAT KÖYÜ
YALVAÇ / ÖZBAYAT KÖY CAMİİ
YALVAÇ / ÖZBAYAT KÖY MEZARLIĞI
15.09.2024 İkindi Namazına Müteakip

ISMAHAN BİLGİÇ
MUZAFFER TÜRKEŞ MAH.5100 SOK.NO.12
MEVLANA CAMİİ
H.SULTAN MEZARLIĞI
15.09.2024 İkindi Namazına Müteakip

Okumaya Devam Et

Isparta

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (14.09.2024)

Yayınlanma

,

14 Eylül 2024 Cumartesi

14 Eylül 2024 Cumartesi günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz.

MELİHAT YENAL
TURAN MAH.2208 SOK.YENAL APT.KAT.2/13
ASRİ MEZARLIK CAMİİ
ASRİ MEZARLIK
14.09.2024- Öğle Namazına Müteakiben

YAKUP ALTUNAY
BATIKENT MAH.261 CAD.ÇELİK SİT.
SÜTÇÜLER CAMİİ
SÜTÇÜLER MEZARLIĞI
14.09.2024- Öğle Namazına Müteakiben

SAFURE DEMİREL
ŞARKİKARAAĞAÇ / GÖKSÖĞÜT KÖYÜ
ŞARKİKARAAĞAÇ / GÖKSÖĞÜT KÖY CAMİİ
ŞARKİKARAAĞAÇ / GÖKSÖĞÜT KÖY MEZARLIĞI
14.09.2024- Öğle Namazına Müteakiben

ZEYNEP ACAR
KEÇİBORLU / ARDIÇLI KÖYÜ
KEÇİBORLU / ARDIÇLI KÖY CAMİİ
KEÇİBORLU / ARDIÇLI KÖY MEZARLIĞI
14.09.2024- Öğle Namazına Müteakiben

HADİYE KILINÇ
YAYLA MAH.1605 SOK.SARI HASANOĞLU APT.DAİRE 8
AKSU / YAKAFŞAR KÖY CAMİİ
AKSU / YAKAFŞAR KÖY MEZARLIĞI
14.09.2024- Öğle Namazına Müteakiben

ESME KILINÇ
YALVAÇ / MERKEZ
YALVAÇ / MERKEZ CAMİİ
YALVAÇ / MERKEZ MEZARLIĞI
14.09.2024- Öğle Namazına Müteakiben

Okumaya Devam Et

Isparta

Safran, Isparta’da Yaygınlaşıyor

Yayınlanma

,

Isparta’da Tarım ve Orman

Isparta’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlara alternatif gelir sağlayan desteklemelere devam ediyor. Daha önce Sorkuncak Köyü ile Aksu ilçesine bağlı Katip Köyü’nde başlatılan safran üretimine Eğirdir ilçesine bağlı 3 köyde de başlandı.

İlçede 3 köyde, belirlenen 2.500 metrekare alanda dikilmek üzere on aileye %75 Isparta İl Özel İdaresi destekli 30’ar kilogram safran soğanı dağıtımı Bağacık köyünde yapıldı.

Bağacık köyünde yapılan törene Vali Aydın Baruş, Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Mehmet Ali Ertuğrul, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Av. Abdullah Çelik, İl Genel Meclisi Üyeleri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’da yapılan safran yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, safran bitkisinin su tasarrufu açısından önemli olduğunu belirterek, Eğirdir’deki çiftçileri safran bitkisini dikmeye davet etti.

Kaymakam Ömer Çimşit ise Eğirdir’in çalışkan insanlara sahip bir ilçe olduğunu belirterek, ilçede yapılan tarım, hayvancılık ve su ürünleriyle ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı.

İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul da özellikle sulama suyu sıkıntısının yaşandığı bir dönemde safran üretiminin önemine değinerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Baruş yaptığı konuşmada, Eğirdir’in birçok tarım ürününün yetiştiği ender bölgelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Amacımız çiftçilerimizin bu toprakları terk etmemesidir,” dedi. Vali Baruş, Eğirdir’in doğal güzellikleri ve tarım alanlarıyla önemli bir ilçe olduğunu belirterek şunları söyledi; “Eğirdir ilçemiz gerek ekonomik gerekse turizm sektörü açısından çok önemli bir yer. Buradaki doğal güzellikler, tarım alanları ve bu topraklar oldukça kıymetli. Eğirdir’de yaklaşık 155 bin dekar tarım arazisi bulunuyor ve bu arazilerin 61 bin dekarında elma yetiştiriliyor. Türkiye’deki elma üretimi açısından oldukça değerli bir bölge burası. Geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 46 bin ton elma ihracatı gerçekleştirilmiş olup bu, Türkiye’nin elma ihracatının %14’üne tekabül etmektedir.

Tarım ürünleri, Isparta’nın ihracatında önemli bir rol oynuyor. Meyve ürünleri ihracatı, ilimizin ihracatında birinci sırada. Bu ihracatı daha nitelikli hale getirmek ve çeşitlendirmek son derece önemli. Eğirdir ilçemiz, sadece yerli üretimle değil, aynı zamanda ihracata da önemli katkı yapmaktadır. İlçemizde 63 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, 31 ton civarında bal üretimi var. Mantar üretiminde de önemli bir paya sahibiz; Isparta, son yıllarda yaptığı atılımlarla Türkiye’de kültür mantarı üretiminde birinci sıraya yükseldi.

Safran, mucizevi bir bitki; 1 gramı 100 litre suyu boyayabiliyor ve yetiştirilmesi için su gerekmiyor. Sadece organik gübre kullanarak ve zamanında toplayıp kurutarak bir yıl içinde ürün alabiliyorsunuz. İlk yıl 400 gram civarında verim alırken, ikinci yıl bu miktar 1 kilograma kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla, safran üretimi çiftçilerimize önemli bir kazanç sağlıyor. Safran üretiminde Bağacık Köyü’nü ve Eğirdir ilçemizi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu yüzden bu projeye destek verdik, dedi.

Konuşmaların ardından, safran soğanları Vali Baruş ve diğer katılımcılar tarafından köyde belirlenen arazide toprakla buluşturuldu. Dikilen safran soğanlarından ilk hasadın Kasım ayında yapılması bekleniyor. Program sonunda Vali Baruş katılımcılara safran kullanılarak renklendirilen pilav ikram etti.

Okumaya Devam Et

SON HABERLER

15 Eylül 2024 Pazar 15 Eylül 2024 Pazar
Isparta4 saat önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (15.09.2024)

15 Eylül 2024 Pazar günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. AHMET KENDİRCİKARAAĞAÇ MAH.4028 SOK.NO.23/1HALIKENT CAMİİAKYOL MEZARLIĞI15.09.2024 Öğle...

14 Eylül 2024 Cumartesi 14 Eylül 2024 Cumartesi
Isparta22 saat önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (14.09.2024)

14 Eylül 2024 Cumartesi günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. MELİHAT YENALTURAN MAH.2208 SOK.YENAL APT.KAT.2/13ASRİ MEZARLIK CAMİİASRİ...

Isparta’da Tarım ve Orman Isparta’da Tarım ve Orman
Isparta22 saat önce

Safran, Isparta’da Yaygınlaşıyor

Isparta’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlara alternatif gelir sağlayan desteklemelere devam ediyor....

Uzun yıllardır içme suyu Uzun yıllardır içme suyu
Isparta2 gün önce

Beydilli Köyünün İçme Suyu Sorunu Çözüldü

Uzun yıllardır içme suyu yetersizliği çeken Sütçüler ilçesine bağlı Beydilli köyü sakinleri İlçe Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi’nin yürüttüğü ortak...

Bir dönem Isparta’da görev Bir dönem Isparta’da görev
Isparta2 gün önce

Şehit Tuğgeneral Sezgin Erdoğan, Adının Verildiği Lisede Anıldı

Bir dönem Isparta’da görev yapan, 9 Eylül 2020’de İdlib harekât bölgesinde rahatsızlanarak şehit olan 47. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Sezgin...

İl Afet ve Acil İl Afet ve Acil
Isparta2 gün önce

Mahmut Zadeoğlu Memurluktan İstifa Etti

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne (AFAD) atanan ve göreve başlatılmayan Mahmut Zadeoğlu, dilekçe vererek memurluktan istifa etti.

Isparta’da ikamet ettiği apartta Isparta’da ikamet ettiği apartta
Isparta2 gün önce

Tefik Şeker Hayatını Kaybetti

Isparta’da ikamet ettiği apartta Tefik Şeker’in cansız bedeni bulundu. Şeker’in vefat haberi yakınları ve sevenlerinde büyük üzüntü yarattı. Şeker’in ölüm...

13 Eylül 2024 Cuma 13 Eylül 2024 Cuma
Isparta2 gün önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (13.09.2024)

13 Eylül 2024 Cuma günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. EVZAT ATLIHALIKENT MAH.5217 SK.MUTLU SAĞLIK EV. D:1...

Vali Aydın Baruş, Sütçüler Vali Aydın Baruş, Sütçüler
Isparta3 gün önce

Vali Baruş, Sütçüler ilçesine çalışma ziyareti gerçekleştirdi

Vali Aydın Baruş, Sütçüler ilçesine çalışma ziyareti gerçekleştirdi. İlçede görev yapan muhtarlarla bir araya gelen Vali Baruş ardından biri dizi...

11 Eylül tarihinde Zeytindalı 11 Eylül tarihinde Zeytindalı
Isparta3 gün önce

Şehidimiz Onur Çapan Son Yolculuğuna Uğurlandı

11 Eylül tarihinde Zeytindalı Harekât Bölgesinde gerçekleşen silah kazasında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Onur Çapan, bugün düzenlenen törenle Isparta’da...

Popüler