Bağlantıda Kalın

SDÜ ve ISUBÜ

Göçmen Atık Toplayıcıların Çalışma Koşullarına İlişkin TÜBİTAK 1002 Projesi Tanıtıldı

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Özdemir yürütücülüğünde hazırlanan “Göçmen Atık Toplayıcıların Çalışma Koşullarına İlişkin Görsel ve Keşifsel Bir Araştırma” isimli TÜBİTAK 1002 Projesinin sunumu yapıldı.

 İİBF Adem Efe Toplantı Salonunda gerçekleştirilen proje sunum toplantısında Doç. Dr. Seyhan Özdemir, projeyi atık toplayıcılarının çalışma koşullarını ele alarak toplumdaki görünürlüklerinin nasıl anlamlandırıldığını aktarmak amacıyla hazırladıklarını söyledi. 

İİBF Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hülya Ağcasulu ile Doç. Dr. Melih Sever’in araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Özdemir, Türkiye’de 4 milyona yakın kayıtlı göçmen bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’de ve dünyada artan işsizlik karşısında göçmenlerle ilgili sıkıntıların da ortaya çıkmaya başladığını belirten Doç. Dr. Özdemir, “Projemize başlamadan önce atık toplayıcıların hayatları ve onların emeklerinin görünmezliği dikkatimizi çekti. Onların yaşadığı mahalleri tespit ederek buralarda gözlem yaptık. Atık toplayıcılarla görüşmeler gerçekleştirdik. Daha sonra yerel yönetimler gibi paydaşlar ile görüşmeler yaptık. İlimizde bu alanda genelde Afganistan ve Suriye’den gelen göçmenler çalışıyorlar. Atık toplayıcılar genelde gece ve akşam saatlerinde çalışıyorlar. Akşam saatlerinde çıktıkları için çok görünmüyorlar. Bu da onları daha rahat hissettiriyor. Yaptıkları iş ile genelde ailelerinin geçimini sağlıyorlar. Aileleri de yaptıkları işi destekliyor. İşlerini kazanç kapısı olarak gördükleri için herhangi bir çekinme duygusu yaşamıyorlar. Ancak toplumda bazı insanların kendilerine iyi bazılarının da kötü yaklaşımda bulunduklarını dile getirdiler.” dedi.

Doç. Dr. Özdemir yaptıkları araştırmada, atık toplama işinin daha önce Türkler tarafından yapıldığını ancak son yıllarda el değiştirerek tamamen yabancılar aracılığı ile gerçekleştiği bilgisine de ulaştıklarını söyledi.

Proje araştırmacılarından Doç. Dr. Hülya Ağcasulu ise çalışma kapsamında yerel yönetimler ile yaptıkları görüşmelerden ve bu konudaki verilerden bahsetti. Doç. Dr. Ağcasulu, atık toplama işinin kimler tarafından yapıldığını, atık toplayıcıların yaşadığı sıkıntıları ele almaya çalıştıklarını ifade etti.

Proje kapsamında çalışmalar yürüten diğer araştırmacılar da söz alarak yapılan görüşmelerden edinilen bulgulardan söz etti. Atık toplayıcıların sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yaşadığı zorlukları anlattı.  

Projenin tanıtım toplantısına katılan atık toplayıcılar, gün içerisinde nasıl bir yaşam sürdüklerini genelde ailelerinin geçimini sağlamak için bu işte yer aldıklarını dile getirdi.  Genelde gece saatlerinde çalışmaya başladıklarını dile getiren çalışanlar, toplum içerisinde yaşadıkları dışlanma durumundan da söz etti.

 Toplantı sonunda katılımcılar, “Göçmen Atık Toplayıcıların Çalışma Koşullarına İlişkin Görsel ve Keşifsel Bir Araştırma” isimli TÜBİTAK 1002 Projesi kapsamında elde edilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ İletişim Fakültesi’nden İlkokul Çocuklarına Çevre Bilinci Aşılama Projesi

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri “Yeşil Yarınlar” sosyal sorumluluk projesi kapsamında çevre bilincini aşılamak için ilkokul çocukları ile buluştu.

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri ilkokul öğrencilerine çevre bilinci kazandırmayı amaçladıkları “Yeşil Yarınlar” sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Çevre bilinci olan bireyleri yetiştirmenin öneminin farkına varan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri Şeyda Nur Akbaş, Mehmet Durkal, Seda Özari, Merve Acar, Şerife Şeyma Uçtu, Nazlı Furat ve Arda Orhun Canavar ilkokul çocukları ile bir araya geldi. Proje kapsamında 3 Mayıs Cuma günü Atatürk İlkokulunda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Sınıflarda çevre bilinci ile ilgili sunum yapılması sonrasında çim adam yapımı, bez çanta boyama, geri dönüşüm malzemelerinden kuş evi yapımı ve fidan dikimi gibi etkinliklerle proje tamamlandı.

Projede yer alan öğrenciler, “Hayata geçirdiğimiz bu proje ile çocukların geleceği olan doğaya karşı daha sağduyulu bir şekilde yaklaşmalarını amaçladık. Yaşanabilir, temiz ve yeşil yarınlar için çevre bilincinin önemine dikkat çekmek istedik.” diyerek düşüncelerini ifade ettiler.

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

Diş Kahramanları Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda

Yayınlanma

,

SDÜ İletişim Fakültesi Halkla

SDÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri, Prof. Dr. Ümit ARKLAN danışmanlığında ‘’Diş Kahramanları’’ projesi ile Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ana sınıfı öğrencileriyle ağız ve diş sağlığı kapsamında sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi, İletişim Fakültesi öğrencileri Elif Melisa BİÇER, Yağmur YANAR, Damla SANAL, Serkan YAŞAR, Berkay EKER, Sevda KAYMAK ve Mert DUMAN eşliğinde, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ana sınıfı öğrencilerine ağız ve diş sağlığı ile ilgili aldıkları öğretici eğitimin ardından Dt. Yaman SÜLEYMANOĞLU tarafından diş taraması yapıldı. Seminer eğitiminde ağız ve diş sağlığı bilincinin aşılanması ve dişçi korkusunun aşılması adına bilgiler verildi ve ardından eğitici içerikli oyunlar oynatıldı. Proje 2 Mayıs – 3 Mayıs tarihleri arasında hayata geçirildi.

Proje Isparta GİAD, Dyenote Tasarım ve Özel Modern Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği sponsorluklarında hayata geçirildi. Ana sınıfı öğrencileri konu kapsamında drama gösterisi sergiledi ve aldıkları eğitimle öğrendiklerini pekiştiren öğrenciler çeşitli masal anlatımı, eğitici oyunlar ve diş fırçalama etkinlikleriyle eğlenceli saatler geçirdi. Gerçekleşen sosyal sorumluluk projesiyle ilgili proje ekibi ‘’Çocuklara ağız ve diş sağlığı bakımını rutin hale getirmeyi aşılamak oldukça önemli çünkü bu tip alışkanlıklar erken yaşta ediniliyor. Diş sağlımıza dikkat etmemiz, gelecek zamanlarda problem yaşamamak adına oldukça önemli. Ayrıca projemizigerçekleştirebilmek zamanını ayırıp, bizlere yardımcı olan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Ali SOLMAZ hocamıza ve okul Müdür Yardımcısı Ayşe Nur ATAALKIN hocamıza proje ekibi olarak teşekkür ediyoruz.’’ diyerek projeye atıfta bulundu.

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

Gül Dikeninden Bile Hastalık Bulaşabilir

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, Aşı Haftası nedeniyle bazı bilgiler paylaşarak aşının önemine işaret etti. Erişkin yaş grubunda aşı gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Akçam, toplumda farkındalığın artırılması amacıyla SDÜ Hastanesinde bir ‘Aşı Polikliniği’nin hizmete açıldığını söyledi.

Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, şu bilgileri paylaştı;

Enfeksiyon hastalıkları korunulabilir hastalıklardır. Bağışıklama da enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yollarından biridir.

Bağışıklama, bireyin bağışıklık sistemini yapay yollarla uyararak enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmasını sağlama işlemidir. Aşı uygulaması ile aktif ya da immünglobulin uygulaması ile pasif şekilde bağışıklama sağlanmaktadır. Aşılar, virulansı (hastalığa neden olma yeteneği) azaltılmış ya da öldürülmüş mikroorganizmaların doğrudan kendisinden ya da belli bölümlerinden hazırlanan süspansiyonlar olup bağışıklık sistemini uyarmak amacı ile çeşitli yollardan (kas içi, cilt altı, ağız, vb.) uygulanabilmektedir.
Yakın zamana kadar aşılama sadece çocukluk yaş grubuna özel uygulamalar gibi algılanmış olup erişkin yaşlarda aşı uygulamaları bazı istisnalar haricinde ihmal edilmiştir. Ancak günümüzde, transplantasyon (organ nakli) ve medikal cihaz uygulamaları başta olmak üzere tıbbi müdahalelerdeki gelişmeler, ölümcül seyreden birçok hastalığın şifa ile sonuçlanmasını sağlamaktadır. Yaşam sürecinin uzamasıyla yaşlı nüfusun artması da bağışıklamada erişkin popülasyonu önemli bir hedef kitle haline getirmiştir.

Erişkinlerde aşı uygulamalarına kısaca değinecek olursak; erişkin tipi difteri tetanoz (Td), pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşıları sağlıklı erişkinlere önerilen aşılardır. Ülkemizde ilk Td aşısı, çocukluk aşı takvimi içerisinde beşinci doz (ikinci rapel doz) olarak 13 yaş çocuklara uygulanmaktadır. Bu yaştan sonra her on yılda bir tetanoz rapel (hatırlatma) dozlarının uygulanması gerekmektedir. Bunun nedeni tetanozun akla gelmeyeceği küçük yaralanmalarla da tetanoz hastalığının gelişebilmesidir. Bir gül dikeni batması ile dahi tetanoz mikrobu ile tanışmak ve hastalanmak mümkündür. Sağlık otoritesi kontrolünde yapılan bu ikinci rapel doz sonrasındaki aşı uygulamalarının takibi, kişilerin ve aile hekimlerinin duyarlılığına bağlıdır.

Zatürre ve grip, özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde, kronik hastalıkları olan kişilerde ve hastalık ya da ilaç kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ağır ve ölümcül seyredebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 40.000’den fazla erişkin, aşıyla önlenebilen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunların önemli bir kısmı pnömokoklara (zatürre mikrobu) bağlı gelişmektedir. Bu nedenle kronik hastalığı olan her erişkin ile kronik hastalığı olmasa da 65 yaş üzerindeki kişilere bu aşılar uygulanmalıdır. Erişkin aşıları denildiğinde bu üç aşı öne çıksa da kişilerin meslekleri veya seyahat planları dolayısıyla çeşitli aşı ihtiyaçlarının olabileceği de unutulmamalıdır.

Çocuklarda olduğu gibi erişkinlerde de aşının “hayat kurtardığı” farkındalığının artırılması gerekmektedir. Bu amaçla hastanemizde erişkin yaş grubuna hitaben bir aşı polikliniği hizmete açılmıştır. Mevcut haliyle çocuk ve erişkin aşıları aynı mekanda uygulanmakta olup erişkin yaş grubu için aşıların plan ve uygulama şemaları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı kontrolünde yapılmaktadır.

Okumaya Devam Et

SON HABERLER

Isparta’da alt geçide düşen Isparta’da alt geçide düşen
Isparta11 saniye önce

Yaşam Savaşını Kaybetti

Isparta’da alt geçide düşen otomobilin sürücüsü Murat Bağçeci, 25 gün sonra hayatını kaybetti.

Trafikte can kayıplarını ve Trafikte can kayıplarını ve
Isparta6 saat önce

‘Hayatla Yarışılmaz’

Trafikte can kayıplarını ve kazaları önlemeye yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mayıs ayında kutlanan Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’nın...

Isparta’nın köklü eğitim kurumlarından Isparta’nın köklü eğitim kurumlarından
Isparta6 saat önce

Özel Erenler Eğitim Merkezi yaz okulu kayıtları başladı!

Isparta’nın köklü eğitim kurumlarından biri olan Özel Erenler Eğitim Merkezi, yaz aylarında da öğrencilere dolu dolu bir eğitim programı sunmak...

Isparta’da Murat Tanboğa’nın cansız Isparta’da Murat Tanboğa’nın cansız
Isparta22 saat önce

Murat Tanboğa, ölü olarak bulundu

Isparta’da Murat Tanboğa’nın cansız bedeni Gökçay Mesirelik Alanı yakınlarında bulundu. 36 yaşındaki Murat Tanboğa, dün saat 22.30 sıralarında Gökçay Mesirelik...

Sigara fiyatlarına mayıs ayıyla Sigara fiyatlarına mayıs ayıyla
Isparta22 saat önce

Sigaraya zam geldi!

Sigara fiyatlarına mayıs ayıyla birlikte zam yağmuru sürüyor. Sigaraya zam son dakika haberleri takip edilirken sosyal medyada da zamlı sigara...

7 Mayıs 2023 tarihinde 7 Mayıs 2023 tarihinde
Isparta23 saat önce

Şehidimiz Oğuzhan Kabayel Anıldı

7 Mayıs 2023 tarihinde geçirdiği elim trafik kazası sonucu şehit olan Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitimi Merkezi Komutanlığı’nda (JAKEM)...

Fatih Mahallesi’nde yeni zabıta Fatih Mahallesi’nde yeni zabıta
Isparta23 saat önce

Isparta’da Trafik Kazası: 2 Yaralı

Fatih Mahallesi’nde yeni zabıta binası önünde trafik kazası meydana geldi, kazada 2 kişi yaralandı. 14.30 sıralarında zabıta binası önünde gerçekleşen...

“Orman Yangınlarının Önlenmesi ve “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve
Isparta1 gün önce

Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon Toplantısı Yapıldı

“Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” gereğince oluşturulan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Vali Aydın Baruş...

Isparta Ticaret ve Sanayi Isparta Ticaret ve Sanayi
Isparta1 gün önce

ITSO Başkanı Çelik ihracat rakamlarını açıkladı

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Nisan ayı ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine...

Eğirdir’de meydana gelen trafik Eğirdir’de meydana gelen trafik
Isparta2 gün önce

Domates Yüklü Kamyon Devrildi

Eğirdir’de meydana gelen trafik kazasında, domates yüklü kamyon yan yattı. Kazada 2 kişi yaralandı.

Popüler