Bağlantıda Kalın

SDÜ ve ISUBÜ

Diş Kahramanları Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda

Yayınlanma

,

SDÜ İletişim Fakültesi Halkla

SDÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri, Prof. Dr. Ümit ARKLAN danışmanlığında ‘’Diş Kahramanları’’ projesi ile Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ana sınıfı öğrencileriyle ağız ve diş sağlığı kapsamında sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi, İletişim Fakültesi öğrencileri Elif Melisa BİÇER, Yağmur YANAR, Damla SANAL, Serkan YAŞAR, Berkay EKER, Sevda KAYMAK ve Mert DUMAN eşliğinde, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ana sınıfı öğrencilerine ağız ve diş sağlığı ile ilgili aldıkları öğretici eğitimin ardından Dt. Yaman SÜLEYMANOĞLU tarafından diş taraması yapıldı. Seminer eğitiminde ağız ve diş sağlığı bilincinin aşılanması ve dişçi korkusunun aşılması adına bilgiler verildi ve ardından eğitici içerikli oyunlar oynatıldı. Proje 2 Mayıs – 3 Mayıs tarihleri arasında hayata geçirildi.

Proje Isparta GİAD, Dyenote Tasarım ve Özel Modern Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği sponsorluklarında hayata geçirildi. Ana sınıfı öğrencileri konu kapsamında drama gösterisi sergiledi ve aldıkları eğitimle öğrendiklerini pekiştiren öğrenciler çeşitli masal anlatımı, eğitici oyunlar ve diş fırçalama etkinlikleriyle eğlenceli saatler geçirdi. Gerçekleşen sosyal sorumluluk projesiyle ilgili proje ekibi ‘’Çocuklara ağız ve diş sağlığı bakımını rutin hale getirmeyi aşılamak oldukça önemli çünkü bu tip alışkanlıklar erken yaşta ediniliyor. Diş sağlımıza dikkat etmemiz, gelecek zamanlarda problem yaşamamak adına oldukça önemli. Ayrıca projemizigerçekleştirebilmek zamanını ayırıp, bizlere yardımcı olan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Ali SOLMAZ hocamıza ve okul Müdür Yardımcısı Ayşe Nur ATAALKIN hocamıza proje ekibi olarak teşekkür ediyoruz.’’ diyerek projeye atıfta bulundu.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ İletişim Fakültesi’nden İlkokul Çocuklarına Çevre Bilinci Aşılama Projesi

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri “Yeşil Yarınlar” sosyal sorumluluk projesi kapsamında çevre bilincini aşılamak için ilkokul çocukları ile buluştu.

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri ilkokul öğrencilerine çevre bilinci kazandırmayı amaçladıkları “Yeşil Yarınlar” sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Çevre bilinci olan bireyleri yetiştirmenin öneminin farkına varan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri Şeyda Nur Akbaş, Mehmet Durkal, Seda Özari, Merve Acar, Şerife Şeyma Uçtu, Nazlı Furat ve Arda Orhun Canavar ilkokul çocukları ile bir araya geldi. Proje kapsamında 3 Mayıs Cuma günü Atatürk İlkokulunda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Sınıflarda çevre bilinci ile ilgili sunum yapılması sonrasında çim adam yapımı, bez çanta boyama, geri dönüşüm malzemelerinden kuş evi yapımı ve fidan dikimi gibi etkinliklerle proje tamamlandı.

Projede yer alan öğrenciler, “Hayata geçirdiğimiz bu proje ile çocukların geleceği olan doğaya karşı daha sağduyulu bir şekilde yaklaşmalarını amaçladık. Yaşanabilir, temiz ve yeşil yarınlar için çevre bilincinin önemine dikkat çekmek istedik.” diyerek düşüncelerini ifade ettiler.

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

Gül Dikeninden Bile Hastalık Bulaşabilir

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, Aşı Haftası nedeniyle bazı bilgiler paylaşarak aşının önemine işaret etti. Erişkin yaş grubunda aşı gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Akçam, toplumda farkındalığın artırılması amacıyla SDÜ Hastanesinde bir ‘Aşı Polikliniği’nin hizmete açıldığını söyledi.

Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, şu bilgileri paylaştı;

Enfeksiyon hastalıkları korunulabilir hastalıklardır. Bağışıklama da enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yollarından biridir.

Bağışıklama, bireyin bağışıklık sistemini yapay yollarla uyararak enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmasını sağlama işlemidir. Aşı uygulaması ile aktif ya da immünglobulin uygulaması ile pasif şekilde bağışıklama sağlanmaktadır. Aşılar, virulansı (hastalığa neden olma yeteneği) azaltılmış ya da öldürülmüş mikroorganizmaların doğrudan kendisinden ya da belli bölümlerinden hazırlanan süspansiyonlar olup bağışıklık sistemini uyarmak amacı ile çeşitli yollardan (kas içi, cilt altı, ağız, vb.) uygulanabilmektedir.
Yakın zamana kadar aşılama sadece çocukluk yaş grubuna özel uygulamalar gibi algılanmış olup erişkin yaşlarda aşı uygulamaları bazı istisnalar haricinde ihmal edilmiştir. Ancak günümüzde, transplantasyon (organ nakli) ve medikal cihaz uygulamaları başta olmak üzere tıbbi müdahalelerdeki gelişmeler, ölümcül seyreden birçok hastalığın şifa ile sonuçlanmasını sağlamaktadır. Yaşam sürecinin uzamasıyla yaşlı nüfusun artması da bağışıklamada erişkin popülasyonu önemli bir hedef kitle haline getirmiştir.

Erişkinlerde aşı uygulamalarına kısaca değinecek olursak; erişkin tipi difteri tetanoz (Td), pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşıları sağlıklı erişkinlere önerilen aşılardır. Ülkemizde ilk Td aşısı, çocukluk aşı takvimi içerisinde beşinci doz (ikinci rapel doz) olarak 13 yaş çocuklara uygulanmaktadır. Bu yaştan sonra her on yılda bir tetanoz rapel (hatırlatma) dozlarının uygulanması gerekmektedir. Bunun nedeni tetanozun akla gelmeyeceği küçük yaralanmalarla da tetanoz hastalığının gelişebilmesidir. Bir gül dikeni batması ile dahi tetanoz mikrobu ile tanışmak ve hastalanmak mümkündür. Sağlık otoritesi kontrolünde yapılan bu ikinci rapel doz sonrasındaki aşı uygulamalarının takibi, kişilerin ve aile hekimlerinin duyarlılığına bağlıdır.

Zatürre ve grip, özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde, kronik hastalıkları olan kişilerde ve hastalık ya da ilaç kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ağır ve ölümcül seyredebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 40.000’den fazla erişkin, aşıyla önlenebilen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunların önemli bir kısmı pnömokoklara (zatürre mikrobu) bağlı gelişmektedir. Bu nedenle kronik hastalığı olan her erişkin ile kronik hastalığı olmasa da 65 yaş üzerindeki kişilere bu aşılar uygulanmalıdır. Erişkin aşıları denildiğinde bu üç aşı öne çıksa da kişilerin meslekleri veya seyahat planları dolayısıyla çeşitli aşı ihtiyaçlarının olabileceği de unutulmamalıdır.

Çocuklarda olduğu gibi erişkinlerde de aşının “hayat kurtardığı” farkındalığının artırılması gerekmektedir. Bu amaçla hastanemizde erişkin yaş grubuna hitaben bir aşı polikliniği hizmete açılmıştır. Mevcut haliyle çocuk ve erişkin aşıları aynı mekanda uygulanmakta olup erişkin yaş grubu için aşıların plan ve uygulama şemaları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı kontrolünde yapılmaktadır.

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ Hastanesinde Mitral Balon Valvüloptasti İşlemi Yapıldı

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından mitral darlık hastalığında Avrupa Kardiyoloji Derneği ve Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından ilk seçenek tedavi olarak belirtilen mitral balon valvüloplasti (kapağın balon ile açılması) işlemi yapıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran ciddi mitral darlık tanısı alan iki hastaya Doç.Dr. Ali Bağcı ve Doç. Dr. Fatih Aksoy tarafından Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Soylu’nun desteği ile mitral balon valvüloplasti işlemi gerçekleştirildi.

Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Bağcı, yapılan işlem ve hastalık hakkında şu bilgileri aktardı; “Mitral balon valvüloplasti daralmış olan mitral kapağın genişletilmesi amacıyla uygulanır ve minimal invaziv bir girişimdir yani genel anestezi altında yapılan bir kalp ameliyatı değildir. Bu hastaların en önemli şikayeti giderek artan nefes darlığı olması ve genelde buna çarpıntının eşlik etmesidir. Hastalık kadınlarda daha sık görülmekte olup, toplumumuzda en sık neden kalp romatizması olarak bilinen romatizmal kapak hastalığıdır. Romatizmal kapak hastalığı en sık mitral kapağı etkilemektedir. Eğer bu hastalık zamanında tedavi edilmezse kalp yetmezliğine, ritim bozukluklarına, hastanın felç geçirmesine ve akciğere su toplanmasına sebep olmaktadır. Her mitral darlık hastasına bu işlem yapılmamaktadır. İşlem öncesi mutlaka uzman tarafından kapak ekokardiyografi ile ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Eğer engel bir durum yoksa balon valvüloplasti bu hastalıkta Avrupa Kardiyoloji Derneği ve Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından ilk seçenek tedavi olarak belirtilmektedir.

İşlem ise; lokal anestezi altında uygulanmaktadır. İşlem saati öncesinde en az 6 saatlik açlık gereklidir. Hastanın kullandığı ilaçlar varsa, doktora danışılarak işlem öncesinde ilaç düzenlemesi yapılmalı ve kesilmesi gereken ilaçlar kesilmelidir.  İşlem anjiyografi laboratuvarında tecrübeli hekim, anjiyografi hemşiresi ve anjiyografi teknisyeni tarafından gerçekleştirilir. Kasıkta işlem uygulanacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Buradan toplardamara girilerek, giriş noktasına bir kılıf yerleştirilerek çalışılacak bölge sabitlenir. Bu kılıf içinden gönderilen ve kateter olarak adlandırılan ince plastik bir tüp ile toplardamar takip edilerek kalbin sağ atriyumuna (kulakçık) ulaşılır. Buradan kalbin sol bölümüne geçilerek dar olan kapak seviyesinde balon ile genişletme yapılır. Bu işlem mitral kapak açıklığının boyutunu arttırır ve sol atriyumdan, sol ventriküle daha fazla kan akmasına izin verir.

Yapılan işlem sonrasında hasta odasına alınarak işlem bölgesine yaklaşık 2 saat kum torbası konur. Hastanede 1 günlük kalış sonrasında hasta taburcu edilir. Taburculuk sonrasında ilk kontrol 1. haftada yapılır. Sonraki kontroller 1.ay, 3.ay, 6.ay ve sonrasında 6 aylık kontroller şeklinde devam edilir.”

Aldıkları tedaviden son derece memnun kaldıklarını belirten hastalar, işlemi gerçekleştiren doktorlara ve ekibine teşekkür ettiler.

Okumaya Devam Et

SON HABERLER

Başdeğirmen: Gül bizim için Başdeğirmen: Gül bizim için
Isparta3 saat önce

Gülbirlik ve Rosense’ye Çin’den Yoğun İlgi

Başdeğirmen: Gül bizim için kültürel, ekonomik ve turizm anlamında çok değerli bir kaynak Güller diyarı Isparta’da, gül hasadının başlamasıyla birlikte...

Isparta Ticaret ve Sanayi Isparta Ticaret ve Sanayi
Isparta3 saat önce

Başkan Çelik’ten 19 Mayıs mesajı: GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir...

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma,
Isparta3 saat önce

19 Mayıs Eğirdir’de coşkuyla kutlandı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Eğirdir’de Kutlandı. Kutlamalara Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve...

Aile ve Sosyal Hizmetler Aile ve Sosyal Hizmetler
Isparta3 saat önce

Ailemiz İstikbalimiz

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Güçlü, 15-21 Mayıs Uluslararası Aile Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. -İl Müdürü Güçlü yaptığı...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün,
Isparta3 saat önce

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan kurtuluş mücadelesinin başlatması ve Türk Milletinin küllerinden yeniden doğuşuna giden...

FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne
Isparta4 saat önce

FETÖ’den aranan ihraç fakülte sekreteri yakalandı

FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne üye olma suçundan, adli makamlarca 7 yıl 6 ay hapis cezası ile aranan üniversiteden ihraç fakülte...

Isparta’da motosiklet yoldan çıkarak Isparta’da motosiklet yoldan çıkarak
Isparta4 saat önce

Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti

Isparta’da motosiklet yoldan çıkarak bahçeye uçtu. Kazada motosiklet sürücüsü Ali Osman Karademir hayatını kaybederken Doğukan Kaşık ağır yaralandı. Edinilen bilgilere...

Isparta Orman İşletme Müdürlüğü’nde Isparta Orman İşletme Müdürlüğü’nde
Isparta4 saat önce

Alaattin Özdamar Kalbine Yenildi

Isparta Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli Orman Muhafaza Memuru Alaattin Özdamar geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Özdamar’ın cenazesi bugün öğle...

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yaşayan Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yaşayan
Isparta4 saat önce

Osman Doğruer’in cansız bedeni bulundu

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki Osman Doğruer’in cansız bedeni bulundu. 2 gündür yakınları tarafından haber alınamayan ve aranan Osman...

Isparta’da küçükbaş hayvancılığın gelişmesi Isparta’da küçükbaş hayvancılığın gelişmesi
Isparta1 gün önce

Sürü Merada, Çoban Karavanda

Isparta’da küçükbaş hayvancılığın gelişmesi adına yürütülen “Sürü Merada, Çoban Karavanda” projesi kapsamında Şarkikaraağaç ilçesi Beyceğiz köyünde karavan teslim töreni düzenlendi....

Popüler